Küçük yatırımcı nakit varlıklara sığındı

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaşam maliyeti krizinin hane halkı bütçelerini sıkmaya başlaması İngiltere’de yatırımcıların güvenini sarsıyor. Financial Times’ın haberine göre tasarruf sahipleri paralarını borsalara yatırmaktan kaçınıyor.

İngiltere’nin en büyük bireysel yatırımcı platformu Hargreaves Lansdown bu hafta yayınladığı raporda üçüncü çeyrekte yeni yatırımların etkin bir biçimde durakladığını açıkladı. Rapora göre yeni paranın büyük bir kısmı borsalar yerine nakit tasarruflarına akıyor.

Bu arada İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) bu yıl kötüleşen ekonomik şartların hane halklarının uzun vadeli yatırım yapma kapasitesine ve eğilimine zarar verdiği konusunda uyardı.

İngiltere’de hane haklarının finansal durumu ve piyasalardaki belirsizlik eski maliye bakanı Kwasi Kwarteng’in ‘mini’ bütçesi sonrasında kötüleşmişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çok tartışılan ve Kwarteng’in görevden alınmasına sebep olan vergi indirimi tasarısı piyasaları korkutmuş ve mortgage faiz oranlarını zirveye taşımıştı.

Enflasyon yükselince küçük yatırımcı kaçtı

FT’nin haberinde dijital servet danışmanlığı firması Moneyfarm’ın Baş Yatırım Sorumlusu Richard Flax konuyla ilgili açıklamasında, “Üzülerek söylemeliyim ki, hem değişken piyasaları hem de yaşam maliyetini kaldırabilen hane halklarının listesi o kadar da uzun değil” ifadelerine yer verdi.

Paralarını uzun vadede yatırıma yönlendirme kapasitesine sahip olanları “sistematik bir şekilde yatırım yapmaya devam etmeye” çağıran Flax, “Görmekte olduğunuz şey, insanların yatırım yapma veya mevcut hesaplarını doldurma konusundaki isteksizliğidir” açıklamasında bulundu.

FCA tarafından salı günü yayınlanan verilere göre, açılan yeni yatırım hesaplarının sayısı, bu yılın ilk altı ayında, bir önceki yıla kıyasla neredeyse yarı yarıya azaldı.

Kurumdan yapılan açıklamada, “Ekonomik ortam 2022’de tüketicilerin yatırım yapma istekliliği ve yeteneği ile birlikte 2022’de kötüleşti. Hane halkı reel gelirleri düştü ve bu yaşam maliyeti krizine yol açıyor. Hane halkı tasarruf oranı ve perakende fon akışları negatife döndü” ifadeleri yer aldı.

Yatırımcılar nakit limanına sığındı

FCA, yüksek miktarda nakit tutan yatırımcıların sayısının geçen yıldan bu yana 1 milyondan fazla arttığına dikkat çekti. İngiltere’nin SPK’sı ülkede 10.000 sterlinden fazla tasarrufa sahip olan 8 milyondan fazla insanın varlıklarını çoğunlukla veya tamamen nakit olarak tuttuğunu ve bu varlıkların 40 yılın en yüksek enflasyonu tarafından eridiğini belirterek bu rakamı azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

Bununla birlikte nakit birikimlerinde kalma eğilimi artmış gözüküyor. Hargreaves Lansdown CEO’su Chris Hill, “Nakit tasarrufu, müşteriler için gündemin zirvesinde. Riske dayalı yatırımlara akışlar baskı altında kalmayı sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

İngiltere bireysel yatırımcı pazarının beşte iki payına sahip olan fon süpermarketi, işlem hacimlerinin bir yıl öncesine kıyasla Eylül ayının sonuna kadar üç ayda dörtte bir oranında düştüğünü söyledi. Morningstar Direct’in verilerine göre, İngiltere merkezli fonlar, geçen ay 11,25 milyar sterlin kaynak kaybetti. Fonlar Mart 2020’de Kovid-19 krizinin zirvesinde 7,4 milyar sterlin kaybettiği bir önceki dibini çoktan aşmış durumda.

Servet yöneticisi Brooks Macdonald’ın Baş Yatırım Sorumlusu Edward Park, satış dalgasının “korkunç piyasa duyarlılığı” zamanlarında anlaşılabilir olduğunu söyledi.

Yatırımcılar ne yapmalı?

Perakende yatırımcılar zorlu bir kayıp döneminden geçti. İngiltere’nin ikinci en büyük yatırımcı platformu olan Interactive Investor, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ortalama müşteri portföyünün eylül ayının sonuna kadar yıl içinde yüzde 10 düştüğünü açıkladı.

Schroders’in Çok Varlıklı Büyüme ve Gelir Başkanı Remi Olu-Pitan, “Bu yıl ne krediler ne de hisse senetleri cazip seçenekler olmadı. Çok varlıklı bir yatırımcı için, nakit olunması gereken yer olmuştur ve sabır, sahip olunması gereken en önemli özelliktir” dedi.

Olu-Pitan, “Sanırım bu piyasa sıfırlamasının 1. aşamasını yaşadık, bu da tamamen nakde geçmekle ilgiliydi. Şimdi 2. aşamaya geçeceğiz, ki bu da getiri sağlayabilecek ve temerrüde düşmekten kaçınabilecek şirketleri belirlemeyle alakalı. Yatırımcılar portföylerine yavaşça geri dönebilir ve özkaynak kredilerinden başlayarak düşük değerlemelerden fayda sağlayabilir” ifadelerine yer verdi.

Başka bir deyişle, tüketim malları üreticileri gibi iyi nakit akışına sahip şirketler, enflasyonist zamanlarda fiyat artışlarının üstesinden gelebilirler.

Küçük yatırımcı nakit varlıklara sığındı