Richmond Fed Başkanı’ndan Fed enflasyon hedefi uyarısı

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Salı günü yaptığı açıklamada Fed'in yüzde 2'lik enflasyon ile hedefine ulaşmadan önce bu hedefi değiştirmeyi düşünmesi durumunda güvenilirliğini daha çok kaybedebileceğini söyledi.

featured
service

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Salı günü Danville, Virginia’da bir etkinlikte yapmış olduğu konuşmada enflasyon hedefinin ulaşılamaz olmadığına işaret ederek, “Yüzde 2 asla ulaşamayacağımız sihirli bir rakam değil.”

FED, GEÇEN AY GÖSTERGE FAİZ ORANINI 22 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE YÜKSELTTİ

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak iki yıldan uzun bir sürenin en küçük artışına işaret etmişti. Bu, Fed yetkililerinin son yılların en agresif politika sıkılaştırma kampanyasına giriştiği geçen yılki yüzde 7 seviyesinden daha düşük.

Amerikan Merkez bankası geçen ay gösterge faiz oranını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 hedef aralığına yükseltmişti. Tartışma bundan sonraki dönem için faizlerin ne kadar yüksek olması gerektiğinden, ne kadar yüksek kalması gerektiğine doğru evriliyor.

Bu yıl para politikası kararlarında oy kullanma hakkı bulunmayan Barkin, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına dair fikir belirtmedi “Faizlerde düşüşe izin verebilecek kriterler arasında enflasyonun aydan aya ne zaman soğuduğunu görmek ve talebin sabitlendiğine bakmak yer alıyor.”

BARKIN: ABD EKONOMİSİ YUMUŞAK İNİŞ YAPABİLİR

68 ekonomistin katılımıyla 11-16 Ağustos’ta gerçekleştirilen aylık Bloomberg anketi, tahmincilerin Fed’den gelecek yılın ikinci çeyreğine kadar faiz indirimi yapmasını beklemediğini gösterdi.

Barkin Salı günü yaptığı konuşmada, 3 Ağustos ve 8 Ağustos’ta yaptığı konuşmayı tekrarlayarak Haziran ayında enflasyonun beklenenden fazla gevşemesinin Amerika ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceğinin ve zarar verici bir resesyon olmadan fiyat istikrarının normale dönebileceğinin bir göstergesi olabileceğini söyledi.

Barkin, bir resesyon ortaya çıksa bile, müşterilerle temas halinde çalışanlara yönelik güçlü talep nedeniyle işgücünde daha az yer değiştirmenin, otomobil gibi arz kısıtlı ürünlere yönelik tüketicilerin gizli talebinin ve işletmelerin stok yönetimine yönelik ihtiyatlı hareketlerinin olası resesyonun ciddiyetini azaltacağını söyledi.

Richmond Fed Başkanı’ndan Fed enflasyon hedefi uyarısı