Borsa güne yükselişle başladı.

featured
service

BORSAGUNDEM.COM

Jeopolitik risklerdeki artış, Çin’de salgın kapsamında devam eden “sıfır vaka” uygulaması ve enerji krizi nedeniyle enflasyonist endişeler gündemin odağındaki yerini korurken, merkez bankalarının uyguladığı para politikalarının resesyona yol açacağı uyarıları da giderek yaygınlaşıyor. Bu gelişmelerle pay ve tahvil piyasalarında satış baskıları devam ederken, dolara olan talep de gücünü koruyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), dün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3,2’de tuttu, gelecek yıl için ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye düşürdü. Fon, 2022 yılı büyüme beklentisini ABD için yüzde 2,3’ten yüzde 1,6’ya, Çin için yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye indirirken, Euro Bölgesi için ise 0,5 puan yükseltti. Buna karşın Euro Bölgesi’nin gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 1,7’den yüzde 0,5’e çekildi. Raporunda, yüksek enflasyon, ekonomik görünümün kötüleşmeye devam etmesi ve süregelen jeopolitik risklerin finansal sistemlerin karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar olduğunu belirten IMF, finansal istikrara yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını bildirdi.

Yurt içinde dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,29 değer kaybıyla 3.571,55 puandan tamamladı. Analistler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler, para politikalarına yönelik belirsizlikler ve artan jeopolitik risklerin küresel pay piyasalarını baskılamaya devam ettiğini söyledi.

Dolar/TL bugün saat 10:00 itibarıyla 18,58 civarında işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL 18,07’den alıcı buluyor.

BORSA İSTANBUL

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve FOMC toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağında olacağını aktaran analistler, veri gündeminde yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD’de ÜFE’nin öne çıktığını kaydetti.

Analistler, bugün ABD’de 3. çeyrek bilanço dönemini başlatacak Alcao’nın finansal sonuçlarının da izleneceğine işaret ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.450 puanın destek, 3.620 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,42 yükselişle 3586,43 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 14,88 puan ve yüzde 0,42 değer kazanarak 3.586,43 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,03’lük sınırlı artış kaydederken, holding endeksi yatay açıldı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,24’le inşaat, en çok kaybettiren yüzde 0,22’yle spor oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

ABD

IMF’nin küresel resesyon uyarılarına karşın ABD Başkanı Joe Biden, resesyon olacağını düşünmediğini belirterek, “Eğer öyleyse, çok hafif bir durgunluk olacak.” dedi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da yükselen faiz oranlarına ilişkin endişelerin oynaklığı artırdığı bir dönemde, ABD piyasalarında finansal istikrarsızlık belirtileri görmediklerini söyledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında karışık bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,12 yükseldi, S&P 500 endeksi yüzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,10 geriledi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4’ün üzerini görmesinin ardından yüzde 3,94’te dengelendi.

AVRUPA

Avrupa tarafında, IMF’nin Almanya ve İtalya ekonomilerine yönelik resesyon uyarıları ile İngiltere ekonomisindeki finansal istikrarsızlığa işaret eden gelişmelerin mevcudiyetini koruması dün pay piyasası fiyatlamalarına yön veren temel gelişmeler oldu. Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağına dair yapılan açıklamalar jeopolitik gelişmeleri de gündemin odağında tutuyor.

Avrupa borsalarında ise resesyon fiyatlamalarının öne çıkmasıyla teknoloji hisseleri öncülüğünde negatif bir seyir izlendi. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,43, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,06 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti.

ASYA

Asya tarafında, gevşek tutulan para politikalarının bölge para birimleri üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmeler gündemi meşgul ediyor. Çin Merkez Bankası, döviz piyasası reformunu derinleştireceklerini ve yuan esnekliğini artıracaklarını belirterek, “Büyük kur dalgalanmalarının kesinlikle önüne geçeceğiz. Yuanın istikrarını koruyacağız.” açıklamasını yaparken, Japonya Merkez Bankası yetkilileri kur hareketlerini yakından izlediklerini, döviz piyasası konusunda uygun adımları atacaklarını bildirdi. Öte yandan Japonya’da bugün açıklanan verilere göre, ağustosta makine siparişleri yıllık yüzde 9,7 artsa da piyasa beklentilerinin altında kalırken, Güney Kore Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan yükselterek yüzde 3’e çıkardı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1 gerilerken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseldi.

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 18,5830 liradan, euro 18,0640 liradan güne başladı. Dün, doların satış fiyatı 18,5810 lira, euronun satış fiyatı ise 18,0350 lira olmuştu.

KRİPTO PARALAR

Bitcoin bugün saat 10:00 itibarıyla yüzde 0,48 artışla 19147 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ethereum yüzde 1,31 artışla 1296, BNB yüzde 0,33 artışla 272 dolar seviyesinden işlem görüyor.

EMTİA PİYASASI

PETROL

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 94,25 dolardan işlem görüyor.

Dün 96,46 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 94,29 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.17 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,04 azalarak 94,25 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 89,55 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar, güçlü dolar, resesyon endişeleri, Çin’de vaka sayılarının artması nedeniyle sıkılaşan Kovid-19 tedbirleri ve yatırımcıların ABD enflasyon verilerine odaklanması nedeniyle dalgalı seyir izliyor.

Brent petrolde teknik olarak 94,63 ile 94,88 dolar aralığının direnç, 93,91 ile 93,44 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Borsa güne yükselişle başladı.