Güçlenen dolar Avrupa borsalarına göçü başlatacak

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar cuma günü açıklanacak olan istihdam raporunu beklerken, pazartesi günü borsalardaki yükselişi izledi. Pazartesi günü Nasdaq endeksi tüm zamanların en kötü ocak ayını tamamlamaya hazırlanırken, başlayan ralliyle en kötü ocak ayı rekorundan kurtuldu. Açıklanan bilançolarda, birçok şirket hisse geri alımı programlarını bildirirken dikkat çeken bir başka trend de temettülerde yükseliş oldu. Bu trendin muhtemel nedenlerinden biri de yükselen tahvil getirileri.

Birçok şirket, yükselen tahvil getirileriyle rekabet edebilmek için temettülerde yükselişe gidiyor. Forbes’un haberine göre temettülerde yükseliş dikkatleri çekerken AT&T temettülerini düşürdüğünü açıklamasının ardından, borsa açılışı öncesi düşüşe geçti. Yatırımcılar cuma günü açıklanacak istihdam raporunu beklerken, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinde yaklaşık %1 düşüş görüldü. ABD Dolar Endeksi geçtiğimiz haftanın son günlerinde çeşitli para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun ardından pazartesi günü bir önceki haftanın getirilerini kaybetti. Doların yeniden yükselişe geçmeden önce eski direnç noktasını yeni bir destek seviyesi olarak test ediyor olma ihtimali yüksek. Eğer durum buysa güçlenen dolar hisseler üzerinde zorlu bir etki yaratmaya devam edebilir.

Bunun nedeni ise dolardaki yükselişin ABD ürülerinin ABD dışında daha pahalı hale gelmesi. ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarında artış gitmeye hazırlanırken, neredeyse diğer tüm merkez bankaları faiz oranlarını ya sabit tutuyor ya da indirime gidiyor. Bu nedenle de doların güç kazanmaya devam etmesi bekleniyor. Doların birçok diğer para birimi karşısında güçlenmesi, yabancı hisselerin ABD hisseleri karşısında daha iyi yatırım fırsatları sunmasına neden olabilir. Örneğin Fransa’nın CAC 40 endeksi, Almanya’nın DAX ve İngiltere’nin FTSE endeksilerinin tümü yıl başından bu yana güçlü bir seyir izliyor. Güç kazancının bir kısmı ABD borsalarındaki zayıflıktan kaynaklanıyor olsa da, FTSE ve CAC endekslerinde yükseliş dikkat çekiyor.

borsagundem.com’un derlemesine göre Avrupa borsalarındaki büyümenin bir kısmı lokal olabilir çünkü STOXX Europe 600 gösterge endeksi ocak ayında düşüş gösterdi. Ancak endeksteki %3,88’lik düşüş, S&P 500 endeksinde görülen %6’lık düşüşten çok daha az. Bu da endekse görece olarak güç kazandırıyor. Her geçen gün Avrupa ülkeleri pandemi kısıtlamalarını kaldırıyor. Bu da bu ülkelerde yeniden açılmayı ve yeniden büyümeyi beraberinde getirecek.

Altın vadelileri 2021’in mart ayındaki düşüşlerinden bu yana yaklaşık %7,5 yükseldi. Değerli metalin her yükselişi ise oldukça zorlu oldu. Neredeyse her rallinin ardından benzer oranlarda satış dalgaları yaşandı. ABD’de enflasyonun %7’ye ulaşmasıyla birlikte birçok analist altının yüksek performans göstermesini bekledi. Bunun nedeni ise altının geçmişten bu yana enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülmesi. Ancak yükselen dolar, altın fiyatlarını baskılayabilir.

Diğer ülkeler artan enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarında artışa gittiği takdirde ve dönemde, dolarda zayıflama görülebilir ve altın ancak bu şekilde enflasyona karşı bir koruma amacı olarak rol oynamaya başlayabilir.

Güçlenen dolar Avrupa borsalarına göçü başlatacak