Hisse senetlerine yatırım yapmanın 5 avantajı

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım beklentiler, vade, strateji ve daha birçok unsuru içinde barındırıyor. Eğer uzun vadeli büyüme potansiyeli olan ve enflasyona karşı koruma sağlayan bir ürün arıyorsanız, birçok yatırım seçeneği arasından ‘hisse senetleri’ en ideal seçenek olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım söz konusu olduğunda, paranızı tasarruf hesaplarına, tahvillere, gayrimenkullere ve hatta sanat eserlerine yatırabilirsiniz. En yaygın yatırım seçeneklerinden çoğu, hisse senetlerini tahvil veya gayrimenkul gibi daha istikrarlı seçeneklerden daha riskli görmeye eğilimlidir. Hisse senetleri, bir şirketteki sahiplik payını temsil eden bir tür finansal varlıktır. Hisse senedi satın aldığınızda, şirketin kısmi sahibi olursunuz ve kârından pay alma hakkınız olur.

Jumpstart’tan Samiksha Jain’in haberine göre, risklere rağmen, borsa hala popüler bir yatırım alanıdır. Uzun vadeli büyüme potansiyeli olan ve enflasyona karşı koruma sağlayan bir ürün arıyorsanız, hisse senetleri iyi bir seçenek olabilir. Hisse senetlerinin mükemmel bir yatırım seçeneği olmasının bazı makul nedenleri bulunur.

Az parayla yatırım yapmaya başlayabilirsiniz

Birçok insan hisse senetlerine yatırım yapmaya başlamak için tonlarca paraya ihtiyacı olduğunu düşünüyor, ancak durum böyle değil. Daha küçük miktarlarla yatırıma başlamanın avantajlı olmasının ise birkaç nedeni bulunuyor. İlk olarak, piyasa bir düşüş yaşarsa her şeyinizi kaybetmemiş oluyorsunuz. Borsaya aynı anda büyük miktarda para koyarsanız, genel ekonomi umut verici görünmüyorsa muhtemelen hisselerinizi ‘panikle’ satarsınız. Ayrıca, küçükten başlamak, portföyünüzü yavaş yavaş oluşturmanıza ve farklı hisse senedi türleri ve nasıl çalıştıkları hakkında bilgi edinmenize olanak tanır.

Ayrıca, sadece bir hisse satın alabileceğiniz gibi, riskinizi en aza indirmek ve kar etme şansınızı en üst düzeye çıkarmak için çeşitli hisse senetlerine yatırım yaparak kazancınızı maksimize edebilirsiniz.

Portföyünüzü kolayca çeşitlendirebilirsiniz

Hisse senetlerine yatırım yaptığınızda, tüm yumurtalarınızı bir sepete koymuyorsunuz. Çeşitlendirme önemlidir çünkü riski azaltmaya yardımcı olur. Belirli bir hisse senedi iyi performans göstermiyorsa, diğerleri bunu telafi edebilir. Gayrimenkulden farklı olarak, portföyünüzü çeşitli sektörlerde hisse senetleri ile kolayca çeşitlendirebilirsiniz. Bu sayede portföyünüzü fazla volatiliteden korur ve uzun vadede genel büyüme şansınızı en üst düzeye çıkarmış olursunuz.

Sadece bir hisse satın alabileceğiniz gibi, riskinizi en aza indirmek ve kar etme şansınızı en üst düzeye çıkarmak için çeşitli hisse senetlerine yatırım yaparak kazancınızı maksimize edebilirsiniz.

Uzman olmanıza gerek yok

Birçok insan için borsa, terminoloji ve karmaşık kurallarla dolu yabancı bir dünya gibi görünür. Ancak gerçek şu ki, herkes hisse senetlerine yatırım yapabilir. Bunun için finans diploması veya yılların deneyimine sahip olmanız gerekmez. Amerikalı yatırımcı ve yatırım fonu yöneticisi Peter Lynch’e göre, “Herkes borsayı takip edecek beyin gücüne sahiptir. Beşinci sınıf matematikten geçtiysen, sen de bunu pekala yapabilirsin.”

Çok satan kitapların yazarı Suzy Welch, bazen içgüdülerinizin yıllarca borsa okuyan biri kadar iyi olabileceğini söylüyor. Ayrıca, bugün en acemi yatırımcıya bile yardımcı olacak birçok araç bulunuyor. Welch, “Çevrimiçi veya başka yollarla bu araçlara sahip olabilirsiniz ve tasarruf etmenin ve kendiniz için finansal bir plan yapmanın bir yolunu bulabilirsiniz” diyor.

Hisse senetleri uzun vadeli getiri sağlar

Hisse senetlerine yatırım yaptığınızda, bir şirkette sahiplik hissesi satın almış olursunuz. O şirket büyüdükçe ve daha karlı hale geldikçe, hisselerinizin değeri de artar. Zamanla, bu durum, yatırımınızda önemli bir büyümeye yol açabilir.

Likiditenin faydası, kısa vadeli hedeflere ulaşmanıza yardımcı olur

Hisse senetleri genellikle çok likittir, yani acil bir durum veya diğer beklenmedik masraflar için paraya ihtiyacınız varsa, hisselerinizi kolayca nakit olarak satabilirsiniz. Ayrıca bir amaç doğrultusunda hisse senetlerine de yatırım yapabilirsiniz. Örneğin, önümüzdeki beş yıl içinde bir ofis veya ev satın almak istediğinizi varsayalım. Bu durumda, beş yıl içinde satmak üzere tasarlanmış bir portföy oluşturmayı düşünebilir ve bunu uygulayabilirsiniz.

Yine de borsanın risksiz olmadığını unutmayın

Sonuçta, hisse senetlerine yatırım yapmak bir bahis yapmaktır ve piyasa riski, likidite riski ve politik risk dahil olmak üzere yatırımlarınızda adil bir risk payı mutlaka bulunur.

Birincisi, borsa bazen çalkantılı olabilir, bu yüzden dikkatli olmazsanız para kaybedebilirsiniz. Örneğin 2022 yılında S&P 500 Endeksi, yüzde 20’lik bir düşüşle rekor düzeyde bir kayıp yaşayarak yatırımcıları zor durumda bırakabiliyor. Dolayısıyla, daima riskinizi hesaplamalı ve bir stratejiye sadık kalarak yatırım yapmalısınız.

Hisse senetlerine yatırım yapmanın 5 avantajı