HÜKÜMET BEY FİLMİ’NİN YÖNETMENİ’NDEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR!

featured
service

Hükümet Bey Filminin Yönetmeninden Ata Demirer’e Tekelleşme Eleştirisi

Başrollerini ünlü oyuncular Arzu Yanardağ ile Erkan Bektaş’ın paylaştığı Hükümet Bey filminin Senaristi ve Yönetmeni Fatih Yıldırım, Ata Demirer’i tekelleşmeye yol açtığını söyleyerek, Demirer’i eleştirdi. Yıldırım, yaptığı açıklamada Ata Demirer’in Bursa Bülbülü filminin gösterim tarihinin ve filmin sinemalarda kampanya adı altında yaptığı fiyatlandırmaların tekelleşmeye yol açtığını belirterek, bu durumun diğer filmlerin yaşam alanını kısıtladığına vurgu yaptı.

Rekabet Ortamı Zehirleniyor

Ata Demirer’in son filminin daha önce dijital platformlarda yayınlanmasından dolayı yeteri kadar maddi getiriyi sağladığını hatırlatan Yıldırım, “Söz konusu film, dijital platformlardan fazlasıyla maddi getiri sağlamış durumda. Buna güvenen Demirer, kampanya adı altında bilet fiyatlarını düşük tutarak, rekabet edilebilirliği ortadan kaldırıyor. Bu durum rekabet ortamını zehirliyor. İlgili yapımın Hükümet Bey filmi ile aynı gün gösterime girmesi ve kampanya adı altında bilet fiyatlarının çok altında bir fiyatlandırmayla ücretlendirilmesi Hükümet Bey filminin yaşam alanını daraltmaktan ve seyirciyi daha popüler olana yöneltmekten başka bir amaç taşımıyor. Bu durum hem sektördeki rekabet edilebilirliği yok ediyor hem de sinemamızda hiç kimsenin istemeyeceği tekelleşmeye hizmet ediyor. Sonuçta Türk sineması zarar görüyor.” dedi.

Kendileri Dışındakilerin Yaşam Alanını Kısıtlamak İçin Ayak Oyunlarına Baş Vuruyorlar

Tekelleşmenin Türk Sineması için büyük bir tehlike olduğunun altını çizen Yıldırım, “Sinemada derinliğin yakalanması ve seyircinin önüne daha çok alternatif konulabilmesi için büyük bütçeli yapımların ve büyük bütçelerle reklamı yapılan filmlerin daha mütevazi bütçelerle çekilen filmleri baltalayacak stratejilerden uzak durması gerekir. Bu hem tekelleşmenin önüne geçmek için hem de daha mütevazi bütçelerle çekilen ve yeterli bütçesi olmadığından dolayı yeterince reklamı yapılamayan yapımların yaşam alanı bulması için gereklidir. Fakat bazı dev bütçeli yapımlar, adeta tekel olabilmek ve daha düşük bütçeli filmlerin yaşam alanını kısıtlamak için ayak oyunlarına baş vuruyorlar” diye konuştu.

Seyirciyi Belli Yapımlara Yönelten Uygulamalara Karşıyız

Daha önce dijital platformlarda yayınlanmış yapımların bir de sinema salonlarında yayınlanmasına karşı olmadıklarına vurgu yapan Yıldırım, “Bizim karşı olduğumuz husus, sermaye ve popülarite baskısı ile seyirciyi belli yapımlara yönelten ve en nihayetinde tekelleşmeye hizmet eden bu tür durumlardır.” Dedi.

Sinema kültürünü sonraki kuşaklara hakkıyla aktarmamız güçleşir

Sinema sektörüne ilgi duyan yeteneklerin önünün açılması gerektiğini belirten Yıldırım, “Sinema sektörüne ilgi duyan yeteneklere ilham olabilmesi ve bu yeteneklerin umudunu taze tutabilmesi için mütevazi bütçelerle çekilen ve bütçe kısıtlılığı nedeniyle yeterince reklamı yapılamayan ama insanların yüreğini ortaya koyarak inşa ettiği yapımların var olması gerekir. Bu tür yapımların seyirciye ulaşmasını engelleyecek ayak oyunlarından uzak olunması gerekir. Aksi takdirde sinemamız gücü olanların tekelinde kalır ve sinema kültürünü sonraki kuşaklara hakkıyla aktarmamız güçleşir” diye söyledi.

 

Haber: Görkem EMGEN- Ertan TAŞKIRAN

Fotoğraf: Görkem EMGEN

HÜKÜMET BEY FİLMİ’NİN YÖNETMENİ’NDEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR!