Nuri Ensari “Avrupa’daki kürklü deri alıcıları Türkiye’ye yöneliyor”

featured
service

İTKİB tarafından 2022 yılında hazırlanan Deri ve Deri Ürünleri Sektörü raporunda, 2022 Mart ayı itibariyle deri ve deri ürünleri ihracatının yüzde 22’lik bir artış göstererek 192 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Deri ve deri ürünleri ihracatının Türkiye’nin toplam ihracat içerisindeki payı ise yüzde 0,8 olarak belirlendi.

2021 yılının 2021 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında yapılan toplam ihracat rakamı 298 milyar dolar iken, 2022 yılının ilk 3 aylık diliminde gerçekleşen toplam ihracat 503 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu büyümenin devam etmesini beklediklerini dile getiren Ensari, “Çin’deki enerji kısıtlamaları ve artan lojistik maliyetleri gibi bazı faktörler Avrupa’daki kürklü deri alıcılarını korkuttu. Dolayısıyla Avrupa’daki bu alıcılar ülkemize doğru kaymaya başladı. Bu durum hem Türkiye’de sektörün büyümesini hem de ihracat rakamlarının artmasını sağlayacak” dedi.

Avrupa’daki Üretimin Azalmasından Doğan Boşluğu Türkiye Dolduracak

Ticaret Bakanlığı tarafından 2022 yılında yayınlanan “Deri ve Deri Mamulleri Sektör Raporu”, 2021 yılında deri ve deri mamul ihracatının yüzde 38,6’lık bir artışla 1,9 milyar dolar seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Deri ayakkabı ihracatı bu rakamların yüzde 56,9’luk kısmını oluştururken, yüzde 21,7’lik pay deri eşya ihracatının, yüzde 13,3’lük pay ham ve işlenmiş deri ihracatının, yüzde 8’lik pay ise post ve kürk ihracatının oldu. SGK tarafından açıklanan 2021 yılı verilerine göre deri ve deri mamulü sektörü içerisinde 7086 adet firma bulunurken, sektörün istihdam ettiği çalışan sayısı ise 71685 olarak belirtilmiş.

Türkiye’nin en büyük kuzu derisi üreticisi olan Ensari Deri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Ensari, AB’nin önemli üretici ülkelerinden olan İtalya, Portekiz ve İspanya’nın önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde üretim etkinliğinin ciddi oranda düşeceğini, bu ülkelerdeki üretimin azalmasından dolayı doğacak olan boşluğu ise Türkiye’nin dolduracağını dile getirdi. Türkiye’nin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Ensari, “Bu öngörülerimiz sonucunda, deriden mamul üreten sanayilerdeki işlenmiş deri talebini de göz önünde bulundurarak, 2025 yılı itibariyle deri işleme kapasitesinin 210 milyon adet küçükbaş ham deriye ve 450 bin ton büyükbaş ham deriye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

“Halka Arz Şirketimizin Yurt Dışındaki Prestijini Arttırdı”

1993 yılında kurulan ve 16-17 Mart 2022 tarihlerinde talep toplama süreçleri tamamlanarak halka arz olan Ensari Deri Yönetimi Kurulu Başkanı Nuri Ensari, şirketin kuruluşunun ardından ilk hedeflerinin Rusya pazarı olduğunu ve uzun yıllardır da Rusya’ya ihracat yaptıklarını belirtti. 2022 yılındaki hedeflerinin yüzde 30 ciro artışı olduğunu ifade eden Ensari, “18.000 metrekarelik alanda dünyanın sayılı tabakhanelerinden birine sahibiz ve yıllık 1 milyon 300 bin adetlik bir deri işleme kapasitemiz var. Şu an yaptığımız toplam ihracatın yüzde 42’lik kısmı Güney Kore’ye gerçekleşiyor. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Güney Kore’den sonra İtalya, Hindistan, Polonya ve Almanya” dedi.

Ensari Deri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzı ile ilgili de konuşan Ensari, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Halka arzımızın şirketimizin kurumsallağına ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle yurt dışındaki potansiyel müşterilerilerimizle yaptığımız görüşmelerde gördük ki, halka açık olan şirketlere daha büyük bir güven duyuluyor ve bu durum şirket prestijinin artmasına katkı sağlıyor.”

Nuri Ensari “Avrupa’daki kürklü deri alıcıları Türkiye’ye yöneliyor”