Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda!

featured
service

Ancak son zamanlarda, bu ödül törenlerinin kendisi de tartışma konusu haline geldi. Peki, neden Türkiye’de ödül törenleri bir türlü istenilen düzeyde olmuyor?

 

Sabah’tan Funda Karayel’in yazısından alıntı:

Neden para karşılığında ödüller veriliyor? Yılın iş insanı, ödülünün parasını kendi veriyor her yıl. “Madem yılın en iyisiyim, neden kendime bir ödül almayayım ki” kafası mı yoksa “Tören benim, istediğimi ödüllendiririm istediğimi cezalandırırım” kafası mı çözebilen henüz yok.

CEZALAR DERS GİBİ

Bu soruların cevabını ararken Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı’nın her ay düzenli yayınladığı ceza verilen reklam dosyalarında, yılın en iyi ödüllerinden bir paylaşımın durdurma cezası dikkatimi çekti. Karar şöyle:

“Firmaya ait Instagram hesabında ‘Yılın En’leri Ödül Törenleri’ başlıklı muhtelif tanıtımlara yer verildiği, söz konusu ödül tanıtımlarında ‘Yılın En Başarılı İş İnsanları’, ‘En İyi Markalar ve En İyi İş İnsanları (…)’, ‘Her Sektörün En’lerinin Buluşacağı Gece’, ‘(…) şehrimin, bölgemin, ya da ülkemin En’lerinden biriyim, işimi En iyi yapanlardanım (…)’ gibi ifadelere yer verildiği, söz konusu ifadelere ilişkin olarak, Tüketici Ödülleri Yönetmeliği’nin ‘Diğer gerçek veya tüzel kişilerce verilecek tüketici ödülleri’ başlıklı 15. maddesinin; 1. fıkrasında yer alan ‘Gerçek veya tüzel kişiler tarafından tüketici ödülü veya benzeri isimler altında verilen ödüllerin herhangi bir menfaat temin edilmeksizin verilmesi ve önceden ilan edilen objektif kriterlere dayanması esastır’ hükmüne aykırı olarak bahsi geçen ödüllerin önceden ilan edilen objektif kriterlere dayanmadığğı, ödüllerin değerlendirme süreci, duyurulması ve verilmesine ilişkin yazılı ve görsel medyada eksik bilgilendirme yapıldığı, dolayısıyla söz konusu tanıtımların ortalama tüketici nezdinde yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğu değerlendirilmiş olup, 6502 sayılı Kanun’un 63’üncü ve 77/12’nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.”

Bakın kanuna göre verilen ödüllerin herhangi bir menfaat temin edilmeksizin verilmesi ve önceden ilan edilen objektif kriterlere dayanması esastır. Gelin bu kanuna göre bizim ödül törenlerini inceleyin bakalım daha neler çıkacak.

Bu bahsettiğim dosyadaki konu tanıtım için verilen bir ceza ama ödül töreni yapan başka kişilere sürpriz cezaların yolda olduğunun haberini ilk benden duymuş olun. Bu sayede belki Türkiye’deki ödül törenlerinin daha güvenilir ve saygın hale gelmesi için yeni adımlar atılabilir. Öncelikle ödül kazananlar belirlenirken şeffaflık ilkesine daha çok önem verilmeli ve tarafsız bir değerlendirme süreci oluşturulmalıdır. Ayrıca sponsorların etkisinin minimize edilmesi ve kazananların gerçek başarılarına odaklanılması gerekmektedir. Son olarak, Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinin sıkılaştırılması ve düzensizliklere karşı daha etkili önlemler alınması önemlidir.

Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda!