UBS: Düşük riskle kripto yatırımı yapmanın 3 yolu

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi UBS kripto paralar konusunda boğa piyasası yanlısı tavrını koruyor. Bunun karşısında kripto paralar 2022’nin başından bu yana zorlu bir süreç geçirmeye devam ediyor. UBS Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele İsviçre bankasının en son araştırma raporunda, “kripto paralara doğrudan yatırım yapmak oldukça spekülatif” dedi. Devamında, “son düşüşler varlık sınıfının birçok savunmasını alt etti” ifadesini kullandı.

Haefele daha önce spekülatif doğası nedeniyle hiçbir zaman kripto paralara yatırım yapmayı tavsiye etmedi. Bu tavır ise Wall Street bankalarıyla uyuşmuyor. Goldman Sachs gibi Wall Street bankaları Bitcoin için uzun vadeli fiyat hedefini 100 bin dolar olarak belirliyor. Buna rağmen UBS kripto para teknolojisine, portföylerde riski artırmadan 3 yolla yatırım yapılabileceğini düşünüyor. İşte 2,6 trilyon dolarlık bankanın en son kripto raporundan detaylar.

Kripto paralarda düşüş

Bitcoin ve Ethereum yıl başından bu yana sırasıyla %22 ve ) düşüş gösterdi. Business Insider’ın haberine göre, Haefele için bu düşüş kripto yatırımlarını makul gösteren birçok yaygın argümanı geçersiz kıldı.

Öncelikle Haefele kripto paraların ve borsaların aynı dönemde düştüğüne dikkat çekti. S&P 500 endeksi 2022 yılında %4’lük düşüş kaydetti. Haefele bu durumun dijital para birimlerinin hisse portföyleri için bir çeşitlendirme aracı olarak kullanılamayacağını gösterdiğini açıkladı. Şimdilerde Bitcoin ve S&P 500 arasında yaklaşık %80 korelasyon bulunuyor. Bu durum da kripto paranın kısa vadede endeksle daha paralel hareket edebileceğini gösteriyor. Haefele, “kripto paraların hisselerle korelasyonu geçmişte düşük olsa da, en ihtiyaç olan zamanda etkili bir koruma aracı olarak rol oynamakta başarısız olduklar” dedi. Devamında, “S&P 500 2009 yılından bu yana en kötü düşüşünü %5,2’yle gerçekleştirdiğinde, Bitcoin %17, Ethereum %27 düşüş gösterdi” ifadesini kullandı.

İkinci bir nokta ise Haefele kripto paralardaki mevcut satış dalgasının, enflasyona karşı bir koruma aracı da olamayacağını gösterdiğini ifade etti. Enflasyon 2021’in aralık ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Haefele, “kripto paraları ‘bir tür dijital altın’ olarak görmek zorlaşıyor ve bu korumayı sağlayamıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “kripto paralar son verilerin ABD’de enflasyonun yükseldiğini göstermesine rağmen düştü” ifadesini kullandı.

Yatırım stratejileri

Haefele, “kripto paralara doğrudan yatırım yapmak oldukça spekülatif” diyerek, “bu dijital varlıkların ardındaki teknolojinin yatırımcılar için fırsatlar sunmadığı anlamına gelmiyor” açıklamasında bulundu. UBS blockchain teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda küresel gayrisafi yurtiçi haslayı 1 trilyon dolar artıracağını tahmin ediyor. Finansal hizmetler, sağlık ve lüks ürünler alanlarında, uygulamalar ön planda olacak. Bu nedenle Haefele sektöre yatırım yapmak için 3 yol olduğunu düşünüyor.

Bunlardan birincisi blockchain sağlayıcılarına ve platform operatörlerine yatırım yapmak. Haefele blockchain teknolojisinin yaygın kullanımından fayda görecek sektörlere yönelinebileceğini söyledi. Bunlar arasında yarı iletken çip üreticileri ve yazılım şirketleri var. Haefele, “teknoloji gelecek beş ila on yılda giderek daha fazla kullanılırken, yeni ürün, hizmetlerin sunulduğuna ve buralarda fırsatların oluştuğuna tanıklık edeceğiz” dedi. İkinci bir alan ise fintek ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) şirketleri. Bu şirketler de yatırımcıların blockchain teknolojisine volatiliteden etkilenmeksizin yatırım yapmasına imkan tanıyor. Kripto şirketleri, teknoloji gelişirken, alanda ilk olma avantajını yaşıyor. Haefele, “blockchain temelli şirketlere yatırım yapmak, 10 yıl öncesinin teknoloji platformlarına yatırım yapmakla benzerlik taşıyor” dedi. Devamında, “korona virüs dünyada dijitalleşmeyi hızlandırırken, fintek şirketleri benzer bir dönüşüm dalgasına liderlik edebilir” ifadesini kullandı.

borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre önde gelen fintek fonları arasında Global X Fintech ETF ve Ark Fintech Innovation ETF isimli fonlar yer alıyor. Son olarak daha yüksek risk toleransına sahip bireysel yatırımcılar, doğrudan kripto para yatırımı da yapabilir. Bu varlıklar doğrudan yatırım anlamına gelse de, önemli ölçüde volatiliteye de maruz bırakıyor. Haefele, “bu varlıklar, uygulamalar yaygın kullanıma ulaştığında önemli ölçüde yükseliş gösterebilir. Bu nedenle de önemli getiriler sağlayabilir” dedi. Devamında, “ancak Bitcoin ve diğer kripto varlıkların volatilitesi, uzun yıllardır yüksek seyrediyor” ifadesini kullandı.

UBS: Düşük riskle kripto yatırımı yapmanın 3 yolu