BORSA KRİTİK KARAR ÖNCESİ YATAY SEYİRLE BAŞLANGIÇ YAPTI

featured
service

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1 puan ve yüzde 0,08 değer kaybederek 1.293,73 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,06 ve holding endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,50 ile taş, toprak, en çok gerileyen ise yüzde 1,05 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Dün, bugünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde banka hisselerinde yoğunlaşan alımlarla yüzde 2,78 değer kazanan BIST 100 endeksi, günü 1.294,72 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ekonomide yeni dönem” açıklamaları sonrasında Türk lirası varlıklarına artan ilginin devam ettiğini bildirdi.

Bugün yurt içinde TCMB’nin faiz kararı, yurt dışında ise AB Liderler Zirvesi, Kovid-19’a ilişkin haber akışı ve açıklanacak verilerin takip edileceğini kaydeden analistler, 21-22 Kasım’da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi’ne ilişkin gelişmelerin de izlenmesi gerektiğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.300 ve 1.320 seviyelerinin direnç, 1.240 ve 1.225’in destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin tamamı TCMB’nin bugün Naci Ağbal başkanlığında gerçekleştireceği ilk PPK toplantısında politika faizini artıracağını tahmin ediyor.

Ekonomistlerin politika faizine ilişkin artış beklentilerinin medyanı 475 baz puan oldu. Faiz artışı bekleyen ekonomistlerin beklentileri 200 baz puan ila 550 baz puan arasında yer aldı.

SABAH BÜLTENİ / AÇILIŞ BEKLENTİLERİ

Bu sabah Asya borsalarının geneli ekside, ABD vadeli endeks kontratları ise yataya yakın işlem görüyor. Merkez Bankası’nın faiz kararını beklerken endeksin bugüne hafif alıcılı başlaması bekleniyor.

Bugün gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz artırımına ilişkin beklentiler TL varlıkların görünümünde belirleyici unsur devam ediyor. Ancak coronavirüs vakalarında artış hızının küresel ölçekte yüksek seyretmesi ve bunun da Türkiye’nin de ek tedbirleri beraberinde getirmesi piyasalara negatif yansıyor. Tedbir beklentisi Salı günü fiyatlansa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirler içerisinde özellikle sokağa çıkma yasağının olması virüs tehlikesinin tekrardan ciddileştiğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta ve bu hafta başında aşı haberlerinden destek bulan küresel piyasalarda Salı günü salgın endişelerinin artması ile kar satışları birleşince zayıf bir seyir izlendi.

Son dönemde yapılan açıklamaların ekonomi ve para politikasının çok daha güçlü ve öngörülebilir olacağını dair beklenti yaratması bugünkü PPK toplantısını odak noktasına taşımış durumda. Beklentiler geniş bir aralığa yayılmakla birlikte anket sonuçları TCMB’nin %10,25 seviyesinde bulunan politika faizini %15 seviyesine çıkartabileceğine işaret ediyor. TCMB’nin bu güçlü beklentiyi ne ölçüde karşılayacağının ve vereceği mesajların TL varlıkların kısa vadeli seyrinde belirleyici unsur olarak çalışacağını düşünüyoruz. Bu noktada Merkez Bankası’nın piyasa beklentisine yakın ölçekte bir artırıma gitmesi durumunda bunun TL varlıklara destek olması bekleniyor.

Küresel borsalarda kar satışları baskısı sürüyor. Koronavirüs tablosunun daha da kötüleşmesiyle kısıtlamaların gündeme gelmesi olumsuz gelişme olarak takip ediliyor. Diğer yandan, aşı ile ilgili yeni gelişmeler piyasalara umut vermeye devam ederken, ABD’de mali teşvikte ilerleme sağlanamaması piyasaların tekrar Fed’e odaklanmasına neden olmakta. Aralık ayında Fed toplantısında güvercin beklentiler şimdiden oluşmuş durumda. Bu kapsamda, borsa endekslerindeki geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam edebilir ki halihazırda bu sabah ABD vadelileri ve Asya’daki ana endeksler hafif ekside seyrediyor. Bugün Merkez Bankası’nın piyasa beklentileri doğrultusunda karar açıklaması durumunda BIST100 endeksi 1.340 – 1.345 bölgesini hedefleyebilir.Diğer yandan, daha az bir faiz artışı, örneğin 300 – 400 baz puanlık bir artışta TL varlıklarda kısmi satış görülebilir ancak güçlü bir karar metni bu olası satışları sınırlayarak TL varlıkların tekrar toparlanmasını sağlayabilir. 300 baz puanın altındaki bir artış ve diğer faiz parametrelerinin kullanılmaya devam edileceğinin sinyalinin verilmesi durumunda ise TL varlıklarda baskı belirginleşebilir. Böyle bir senaryoda BIST100 endeksi ilk etapta 1.240 – 1.245 destek bölgesini hedefleyebilir.

BİST 100 teknik beklenti

Önceki günü negatif kapatan endekste, dünkü işlem gününe ise yüzde 0,34 oranındaki artışla pozitif başlangıç yaptık. Gün içerisinde dalgalı bir seyir izlenirken, kapanışa doğru hızlanan alımlarla 1294,72 seviyesinden kapanış rekoru kırıldı. Ayrıca, günün en yüksek noktasından kapatan endekste, bu bağlamda yeni işlem gününde de alıcılı işlemler görmemiz halinde; 1300 psikolojik seviyesi üzerinde kalıcılık olup olmayacağına dikkat edeceğiz. Zira, buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde; alıcılı işlemler daha fazla ivme kazanabilir. Diğer yandan, endekste yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1286, 1278, 1275, 1273, 1263 ve 1257 destek noktaları izlemeye alınabilir.

Günün Öne Çıkanları:

° Para Politikası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Politika faizini 500 baz puan artırmasını bekliyoruz…
° ABD’de işsizlik maaşı başvuruları ve ikinci el konut satışları verileri açıklanacak…
° ECB Başkanı Lagarde konuşma gerçekleştirecek…

A1 CAPİTAL / ZİRAAT YATIRIM / ÜNLÜ MENKUL / QNBFİNANSİNVEST / İNFO / IŞIK MENKUL

BORSA KRİTİK KARAR ÖNCESİ YATAY SEYİRLE BAŞLANGIÇ YAPTI