Borsadaki çalkantının faturası 2 milyar lira

featured
service

Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan krizin fotoğrafı daha net olarak ortaya çıkıyor. Başta kamu bankaları ve birkaç da reel sektör şirketinin hisselerinde kurulan sistem ile yapılan ve 1.5 ayda terse dönen operasyondan yaklaşık 2 milyar lira zarar edildiği hesaplandı. Birkaç borsa oyuncusunun Vadeli İşlemler Piyasası’nda (VİOP) olağanüstü risk alarak başlattığı ve bazı hisselerin 10’un üstünde tavan olmasına, ardından sert bir şekilde hisselerin çakılmasına neden olan hareketlerin ardından bir araya gelen ekonomi yönetimi ve aracı kurumlar yaşanan olumsuzlukların sistem sorununa neden olmaması için zararı aracı kurumların üstlenmesi ve daha sonrasında yasal düzenlemeler yapılarak bir daha benzeri olayların yaşanmamasına dair görüş birliğine vardı.

Dünya’da bugün yayınlanan bir haberde ise, “Bazı büyük oyuncuların temmuz ortasından itibaren bankacılık hisselerinde yaptıkları yüksek hacimli kaldıraçlı işlemler sonrasında yaşanan sert düşüş ve sistemi tehdit eden sorunda çözüme yaklaşıldı. Aracı kurumlar vadeli pozisyonlarını spot piyasada üstlenecek ve bu hisseleri satamayacak” denildi.

Rahim Ak’ın Habertürk’teki haberinde ise aracı kurumların başlangıçta likidite sorunu olarak baş gösteren olumsuzluklara karşı farklı alanlardan kaynaklar yaratarak zararı göğüslemeye çalıştıklarına dikkat çekildi. Aynı haberdeki diğer ayrıntılar ise şöyle:

Şimdiye kadar aracı kurumlarda müşterilerinin yaptığı işlemler nedeniyle oluşan zararın ise yaklaşık 1.5 ile 1.8 milyar lira arasında olduğu hesaplandı. Bu zarara ek olarak hisselerde hareketleri başlatan oyuncuların da kazandıklarından daha sonra kaybettikleri (karlarından ettikleri zarar) hariç yaklaşık 500 milyon liralık bir zararı olduğu ifade ediliyor. Bu tutar oyuncuların aldıkları pozisyon karşılığı yatırdığı teminatı ifade ediyor. Böylece aracı kurumlar ve oyuncuların yapılan bu olağanüstü işlemler sonucu kan kaybı 2 ile 2.3 milyar lira arasında olacak.

Borsadaki çalkantının faturası 2 milyar lira