Bugün gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kararlarına çevrildi

Fed'in "şahin" politikalarına ne zaman son vereceğine yönelik soru işaretleri yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşması öncesi varlığını korusa da dün açıklanan veriler piyasalarda risk iştahını destekledi.

featured
service

Küresel piyasalar, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) “şahin” adımlarının sonuna yaklaşılmış olabileceğine yönelik iyimserliğin artmasıyla pozitif bir seyir izlerken, bugün gözler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikası kararlarına çevrildi.

Makroekonomik veri tarafında Amerika’da 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 7,31 ile Aralık 2000 yılından beri en yüksek seviyeye çıktı. Mortgage başvuruları yüksek faiz ortamı ve satın alma gücündeki aşınma nedeniyle Nisan 1995 yılından beri en düşük seviyesine geriledi.

TÜRKİYE’DE GÖZLER MERKEZ BANKASI’NIN ALACAĞI KARARDA

Yurt içi piyasalarda gözler bugün Merkez Bankası’nın alacağı karara çevrildi. Borsa İstanbul dün kar satışlarının yoğun olduğu bir gün yaşadı ve BIST 100 endeksi yüzde 2,18 değer kaybı yaşadı. Borsa yatırımcıları için de bugün açıklanacak faiz kararı büyük önem taşıyor. Bankacılık endeksi ve genel hisselerin yönünü belirlemesi için faiz kararı bekleniyor.

Piyasaların beklentisi, TCMB politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 20’ye çıkarılacağı yönünde.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ise şöyle:

Saat: 10.00 Türkiye, ağustos ayı finansal hizmetler güven endeksi

Saat: 14.00 TCMB’nin faiz kararı

Saat: 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

Saat: 15.30 Amerika, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

Saat: 15.30 Amerika, temmuz ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve dayanıklı mal siparişleri.

Bugün gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kararlarına çevrildi