DERİCİLER 12 AY İŞ İSTİYOR

featured
service

Türkiye genelinde irili ufaklı olmak üzere 1.800’e yakın deri konfeksiyon üreticisi var.
Üreticilerin çoğunluğu İstanbul Zeytinburnu’nda yerleşik durumda olsa da Türkiye’nin birçok yerinde özellikle turizm bölgelerinde Antalya, Muğla, İzmir başta olmak üzere birçok deri mağazası bulunuyor. Yaklaşık 170 bin çalışanı olan bu sektöre tedarikçiler de eklendiğinde sektörden yaklaşık 200 bin kişinin ekmek yediği görülüyor.
DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLIYOR MUADİL ÜRÜN SORUNU

blank
Deri üreticilerinin 1.500’e yakınının ihracat yaparak ülke ekonomisine döviz girdisi sağladığını söyleyen Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Eski Başkanı Mehmet Musa Evin, Türkiye’nin deri sektöründe dünyadaki lider ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Deri sektörünün toplam ihracatı 2 milyar doların üzerinde. Bunun içinde turistlere satılan ürünler yok. Onları da dahil edersek 2.5 milyar dolar ihracatımız var. Yani katma degerli ürünler yapıyoruz. Buna rağmen dünya deri ticaretinden aldığımız payın düşük olduğu kanaatindeyim” dedi.
‘Emek yoğun bir sektörüz’ diyen Evin, “En büyük sıkıntımız deri görünümlü petrol muadili ürünler. Bunlar aynı zamanda kanserojendir.
Tüketiciler suni deri ibaresiyle yanıtılıyor. Halbuki hayvan sırtından atık olarak aldığımız deriyi insan sırtına ürün olarak
giydiriyoruz, dünyadaki geri dönüşümü olan ilk çevreci sektörüz. İnsanlığın ilk var olduğu zamanlardan beri deri kullanılıyor” diye konuştu.

NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACI FARKLI PAZARLARA AÇILMALI
Aynı zamanda Gürsel Deri Tekstil Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı ve Luigi Deri Kurucusu olan Evin, sektörün en büyük sorununun nitelikli eleman yetiştirilmemesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de ilk ve tek olan Zeytinburnu Deri Meslek Lisesi’nden yeterince faydalanamıyoruz. Bunun en büyük nedeni diğer meslek liselelerinde oldugu gibi, meslek lisesi mezunları arada kalıyor. Meslek liselerindeki müfredatın değişmesi ve hatta meslek ortaokullarının açılması, buraya okumaya gelen öğrencilerin devlet
tarafından teşvik ve desteklenmesi gerekiyor.” Aynı zamanda Gürsel Deri Tekstil Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı ve Luigi Deri Kurucusu olan Evin, sektörün en büyük sorununun nitelikli eleman yetiştirilmemesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de ilk ve tek olan Zeytinburnu Deri Meslek Lisesi’nden yeterince faydalanamıyoruz. Bunun en büyük nedeni diğer meslek liselelerinde oldugu gibi, meslek lisesi mezunları arada kalıyor. Meslek liselerindeki müfredatın değişmesi ve hatta meslek ortaokullarının açılması, buraya okumaya gelen öğrencilerin devlet tarafından teşvik ve desteklenmesi gerekiyor.”
Stajların da emeklilik açısından başlangıç olarak kabul edilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Evin, “Biz dericilerin de iş garantisi vermesiyle sektöre alttan işçi gelir ve işçi soru çözülür. Bu da ülke ihracatına katkı sağlar” dedi. Deri sektörünün bir diğer sıkıntısının da sezonluk çalışma olduğunu söyleyen Evin, “Bunun en büyük nedeni de tek pazar olarak görünen Rusya ve eski Rus Cumhuriyetleri’ne bağımlı kalınması. Rusya ile 2016’da yaşanılan uçak krizinden en çok etkilenen turizmden sonra deri sektörüydü. Bu yüzden başka pazarlara açılmamız çok önemli” dedi.

DERİCİLER 12 AY İŞ İSTİYOR