Kirişci: Cumhuriyetimizin 100. yılında 36 milyar dolarlık tarım ihracatı yapılacak

featured
service

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Cumhuriyetimizin 100. yılında da 2002’de toplamı 36 milyar dolar eden tüm Türkiye ihracatının eş değeri ihracat, tek başına tarımda gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğince düzenlenen “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı”nın açılışında konuşan Kirişci, merkezi idarelerin aldığı kararların, yerelden de destek görmesi veya birlikte yürütülmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Yerel yönetimlerin çalışmaları sahiplenmemesi ve yeterli desteği vermemesi durumunda ideal denilen çalışmaların bile kadük kalabildiğini vurgulayan Kirişci, “Tarım stratejik bir sektördür. Tarımdan hareketle de gıda bizim vazgeçilmezimiz. Bunun için de bulunurluk veya arz güvenliği dediğimiz kavram var. Bulunurluğu sağlamak zorundayız. Bunun da iki yolu var; ya üreteceksiniz ya da üretenlerden alacaksınız.” diye konuştu.

Kirişci, dünyanın içerisinden geçtiği süreçte artık “gıda milliyetçiliği” şeklinde bir kavramın ortaya çıktığına dikkati çekerek, artık ülkelerin bu alanda ihracat kapılarını kapattığını ve kendine yeterliliğin hesabını yapmaya başladığını anlattı.

Kirişci: Cumhuriyetimizin 100. yılında 36 milyar dolarlık tarım ihracatı yapılacak