2022 yılında piyasaları neler bekliyor, yatırımcılar ne yapmalı?

featured
service

2021 yılında COVID-19 pandemisinin hayatımıza girmesi, tüm alanlarda olağanüstü gelişmelere neden oldu. Özellikle virüsün ortaya çıktığı 2020 yılındaki karamsar hava, aşının bulunmasıyla 2021’de bir miktar dağıldı.

Ancak virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkması bu travmanın pek de kolay atlatılamayacağını gösteriyor. Yine de aşının yaygınlaşması ve uygulama yaşının düşüyor olması pandemiye ilişkin olumlu beklentileri destekliyor.

Dünya’dan Ufuk Korcan’ın haberine göre, pandemi sürecinde verilen ekonomik destekler de normalleşme adımları ve yeni yılda piyasaların seyri açısından kritik öneme sahip. Özellikle tahvil geri alımlarının ayda 15 milyar dolarlık hızla azaltacağını açıklayan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022’de yapacağını açıkladığı 3 faiz artırımına ne zaman başlayacağı yakından izlenecek.

Bu konuda genel beklenti Fed’in faiz artırımlarına yılın ikinci yarısında başlayacağı yönünde. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise faiz artırımlarında daha yavaş hareket edeceği ve 2023’ten önce bir aksiyon almayacağı düşünülüyor.

İLK 3 AY ÖNEMLİ

Gelelim Türkiye cephesine. Küresel gelişmelerin yanında içeride özellikle ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler, faiz indirimleri ve başta döviz olmak üzere piyasalarda yaşanan dalgalanmalar 2021 yılına damga vurdu.

Yılın son günlerinde yurtiçi yerleşiklerin dövize ilgisini durdurmak için hayata geçirilen kur korumalı mevduat ürünü tansiyonu bir miktar düşürmüşe benziyor. Ancak yeni ürünün başarıya ulaşıp ulaşmadığını söylemek için ilk 3 ay önemli. Çünkü hem DTH’dan hem de TL mevduattan bu ürüne ne kadarlık bir kayış olacağı, kurlarda istikrarın sağlanıp sağlanmayacağını da gösterecek.

ENFLASYONUN SEYRİ İZLENECEK

Yılın ilk aylarında yurtiçi piyasaların yönünde etkili olacak en önemli veri enflasyon. Kurlarda yukarı yönlü bir hareket olmaması ve raf fiyatlarında aşağı yönlü baskıya neden olabilecek vergi düzenlemeleri kısa vadede enflasyonist beklentileri kırabilir. Tersi durumda ise yani kurlarda yeniden yukarı yönlü bir hareketin yanında fiyatlar genel seviyesindeki katılığın devamı yeni önlemleri gündeme getirebilir. Kısaca Türkiye’de piyasalar yine hareketin bol olacağı yeni bir yıla giriyor.

2022 yılında piyasaları neler bekliyor, yatırımcılar ne yapmalı?