BİST YATIRIMCI PROFİLİ NASIL DEĞİŞTİ, İŞTE O ANALİZ

featured
service

Haberturk’te yayınlana borsa yatırımcısının değişimiyle ilgili o yazı:

“Özellikle de 2020 yılında yurtiçi bireysel yatırımcı sayısının 1.2 milyondan 1.9 milyona çıktı. 700 bin yeni yatırımcı geldi.

Sadece yatırımcı sayısı artmadı, davranış biçimleri ve yatırım kararları da değişti. Bireysel yatırımcıların çoğu bir arkadaş veya tanıdık aracılığı ve yönlendirmesiyle borsaya geliyor. Alacağı hisse senedi belli, tutacağı süre belli.

-İşyerleri, sektörler, meslekler, hemşeriler, cemaatler, ilçeler, iller bazında birbirini tanıyan insanlar önce gruplaşıyor, bir anlamda örgütleniyor ve borsaya öyle geliyor. Grubu oluşturmada sosyal medya etkili bir oynuyor. SPK sık sık suç duyurusu yapıyor veya yasaklama yoluna gidiyor ama baş etmek de mümkün değil.

BİST TÜM, BİST 100’DEN ÇOK KAZANDIRIYOR

-Yeni yatırımcıların yaptığı küçük ölçekli hisse senetlerine girip hareket ettirmek, fiyat hareketi ile müşteri çekmek, fiyatın yükselmesi ardından da satış yapmak. Bu nedenledir ki küçük hisselerin olduğu BİST Tüm-100 Endeksi borsanın ana endeksi olan BİST 100’e büyük fark atıyor. Yerli bireysel yatırımcıların borsaya gelmeye başladığı tarihi Temmuz 2019 olarak alıyorum. Nedeni Merkez Bankası Başkanının görevden alınarak faiz indirim sürecinin başlatılması.

-Temmuz 2019 öncesi bir yılda BİST 100 yüzde 17.4 artarken, BİST Tüm-100 Endeksi yüzde 4.7 gerilemişti. BİST-100’ün Temmuz 2019’dan 21 Aralık 2020 arası 1.5 yıla yaklaşan zamanda BİST-100’ün artışı yüzde 23.6, buna karşılık BİST-100 dışındaki küçük hisselerin yer aldığı BİST Tüm-100 Endeksi’nin artışı yüzde 247’yi buldu.

Küçük hisse senetleri borsada büyük hisse senetlerini 10’a katladı. Ana şirketler ve hisseler 1 artarken, küçük şirketlerin hisseleri 10 arttı. Danası anayı 10’a katladı. Böyle bir durumu yaşıyoruz.

-Bu durumda küçük bir halka arzın böylesine yoğun talep görmesine şaşırmamak gerekiyor.

-Ancak bu sevgi karşılıksız değil. Küçükler küçük hisse senetlerini, oynayabildikleri, o hisse senedinde varlık gösterebildikleri için, seviyor. Borsanın yenileri oynayacakları yeni bir oyuncağa kavuşuyor….”

BİST YATIRIMCI PROFİLİ NASIL DEĞİŞTİ, İŞTE O ANALİZ