Faizdeki Şimşek’e Dünyadan tam puan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası adımı için "sürpriz" değerlendirmesinin yapıldığı, Haziran ayından beri toplam 1.650 baz puanlık artışa gittiği hatırlatıldı.

featured
service

Söz konusu hamlenin daha geleneksel politikalara doğru atılan en net adım olduğu ve enflasyon beklentilerini dizginlemeye yardım edeceği söylendi.

İngiliz Financial Times gazetesinin haberinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası keskin faiz artışının, yıllardır uygulanan “alışılmışın dışındaki” politikalardan kararlı bir şekilde koptuğunu gösteren açık işaretlerden biri olduğu belirtildi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesinden bu yana faizlerin 3 katına çıktığına işaret edilen haberde, en son faiz artışı kararının 3 yeni başkan yardımcısı atanmasından beri atılan ilk adım olduğu vurgulandı.

Haberde, yeni başkan yardımcılarının mesleki ve akademik yeterlilikleri nedeniyle yatırımcılar tarafından “sıcak” karşılandı.

Yeni ekonomi politikaların meyvelerini vermeye başladığına değinilen haberde, alışılmadık derecede düşük seviyelere inen Merkez Bankası brüt döviz rezervlerinin arttığına ve son dönemde ülkeye gelen yabancı yatırımlara işaret edildi.

PİYASA BEKLENTİLERİNİN ÜZERİNDE 

Japonya’nın en büyük ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) haberinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz artırımının enflasyondaki mevcut hızlanma nedeniyle piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğine yer verildi.

Seçimden sonra haziran ayında, eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı ve eski Amerikan Goldman Sachs çalışanlarından Hafize Gaye Erkan’ın atandığı hatırlatılan haberde, şunlar söylendi:

“Her ikisinin de piyasa odaklı olması nedeniyle yeni sistem altındaki Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarının yükseltilmesine öncülük etti. Temmuz ayı sonunda 3 başkan yardımcısı da Ortodoks ekonomistlerle değiştirildi ve bu da beklenenden daha yüksek faiz artışlarını etkilemiş olabilir. Ayrıca, son birkaç yıldır ciddi şekilde erozyona uğrayan piyasa güveninin yeniden tesis edilmesine yardımcı olması muhtemeldir.”

Faizdeki Şimşek’e Dünyadan tam puan